Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

Τι έγινε στη Ελληνική Οικονομία το 1843Ιστορικό
ή … η ιστορία επαναλαμβάνεται


Διαβάστε τι έγινε στην ελληνική οικονομία το 1843, συγκρίνετε το με το σήμερα και θα αντιληφθείτε τι συμβαίνει στην παγκόσμια και στην ελληνική ιστορία, ανεξαρτήτως εποχών, προσώπων και ονομάτων. Η σύγκριση, μόνο α νατριχίλα μπορεί να προκαλέσει.

Έχουμε και λέμε:

Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα.

Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος.

(Μας θυμίζει τίποτα;)

Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό τών συνολικών εσόδων του…ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Μήπως κάτι αρχίζει να μας θυμίζει;)

Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να …συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις,

ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά. (Βρε κοίτα κάτι συμπτώσεις…)

Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν

διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο (απ νάτο!), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. (Αυτό σίγουρα κάτι μας θυμίζει;)

Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Ε όχι, δεν γίνεται, πλάκα μας κάνουν…) Για να μην τα πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου. Κάθε ομοιότητα με την εποχή μας, είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού που τα κατέγραψε:

1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν. (όπα…)

2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες. (αμάν…)

3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια. (και όχι τα βουνά…).

4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της “δεκάτης”, που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή. (από τότε έ…)

5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.(ΦΠΑ δεν είχε τότε…)

6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα. (έλα…)

7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους. (είχε ο Λοβέρδος προ-προπάππου τότε;)

8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου. (πιθανόν να έφερναν ξένους…)

9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό. (ε, όχι, αυτό όχι…)

10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες “εθνικές γαίες” με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης. (ερχόμαστε δεύτεροι…)

11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού. (αθάνατη Ελλάδα…) (Είναι να τρελλαίνεσαι, είναι δυνατόν να αντέγραψαν οι τωρινοί ένα τόσο παλιό σχέδιο, μια που δεν είχαν άλλες ιδέες;)

Δεν είναι ανατριχιαστικά όμοια με την εποχή μας; Είδατε που οι οικονομικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; Για ποιούς;

Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες. Κι επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσετε “τι πέτυχαν με όλα αυτά;”, σας απαντώ:

Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλήρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το “Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν” του Χαριλάου Τρικούπη, το 1893.

Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.

Μήπως πρέπει να αναλογιστούν σοβαρά οι εντός και εκτός αρμόδιοι, τι ανάλογο μπορεί να συμβεί και με το τωρινό μνημόνιο…

Έτσι για να ταιριάξει κι’ αυτό με το τότε…

πηγή

1 σχόλιο:

Οικολόγοι Πράσινοι Ζακύνθου είπε...

Δεν είναι αυτή πλήρης εικόνα:

1. Τα δάνεια ήταν βασικά 3 (2 επαναστατικά που η βασική τους συνεισφορά ήταν ότι εξασφάλισαν ήταν ένα αποδοτικό λόμπυ για την επιρροή της πολιτικής της Αγγλιας (Ναυαρίνο) και ένα των Βαυαρών το 1932 που έγινε μεταξύ άλλων ωραία κτίρια που θαυμάζουμε στην Αθήνα).
2. Η ιστορία δεν σταματά το 1843, συνεχίζεται μέχρι σήμερα και έχει πολλά επεισόδια. Μετά την αποτυχία και τη χρεωκοπία του 1943 η Ελλάδα αποκλείστηκε από την πρόσβαση σε κεφάλαια μέχρι το 1878. Αποτέλεσμα η μόνιμη στασιμότητα της εποχής που δεν επέτρεψε την πρόοδό της σε κανέναν τομέα την πρώτη αυτή φάση της βιομηχανικής επανάστασης. Τα μόνα χρήματα που έμπαιναν στη χώρα ήταν τα έσοδα από σταφίδα (τότε δεν είχαμε τουρισμό). Βασικά τότε η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να γίνει πχ. Βέλγιο που ανεξαρτητοποιήθηκε εκείνη την εποχή.
3. Μετά το 1878 η Ελλάδα, λόγω καλής συμπεριφοράς στα "εθνικά" ρύθμισε τα δάνειά της και πλακώθηκε πάλι σε νέα δάνεια για διάφορους λόγους (και αναπτυξιακούς αν και όχι τόσο αποτελεσματικούς)
4. Το 1893 χρεωκόπησε και το 1897 μετά την ήττα στον πόλεμο με την Οθωμανική αυτοκρατορία, επιβλήθηκε Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος με την εγκατάσταση επιτροπής αλλά τρόικα, με πιο άμεση σχέση με την οικονομική διακυβέρνηση και επικεφαλής τον Εδουάρδο Λώ. Αυτό το μνημόνιο εν γένει πέτυχε να λύσει βασικά προβλήματα
5. Το 1932 μετά την επόμενη χρεωκοπία η Ελλάδα κατάφερε να βγει από την κρίση χρησιμοποιώντας πρωτογεννή πλεονάσματα χωρίς ξένη βοήθεια
6. Το 1947 τη λύση την έδωσε το σχέδιο Μάρσαλ και ο αμερικανικός έλεγχος.

Γενικά δεν υπάρχει συστηματικότητα στο πως ξεπερνάει αυτή η χώρα τις κρίσεις, και έτσι έχει δουλέψει, και αλλιώς. Βεβαίως τέτοια χρέη που έχουμε τώρα δεν είχαμε ποτέ, ούτε εμείς ούτε νομίζω και κανείς άλλος (πιθανόν χρειαζόμαστε να κάνουμε ότι το 1843, το 1897 και το 1932 μαζί και αρκετή τύχη σε σχέση με το διεθνές πλαίσιο).

Μιχάλης