Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009

Μουσείο Πράδο: Ψηφιακή απεικόνιση των εκθεμάτων

Αριστουργήματα που φυλάσσονται σ' ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο, το Πράδο, είναι διαθέσιμα -για πρώτη φορά παγκοσμίως- σε απεικονίσεις «υψηλής ανάλυσης», στην ιστοσελίδα δορυφορικών εικόνων του Google Earth.

Η τεχνολογική αυτή πρόοδος, επιτρέπει την πρόσβαση σε οποιονδήποτε και από οποιοδήποτε μέρος, ανέφερε ο Μιγέλ Ζουγάθα, διευθυντής του Πράδο, κατά τη σχετική παρουσίαση.

Η ηλεκτρονική διάθεση αφορά 14 πίνακες του μουσείου της Μαδρίτης, μεταξύ των οποίων τα αριστουργήματα «Las meninas» του Βελάθκεθ, «Οι Κήποι της Απόλαυσης» του Ιερώνυμου Μπος, «Η εκτέλεση της 3ης Μαΐου» του Φρανθίσκο Γκόγια, «Οι τρεις Χάριτες» του Ρούμπενς, «Ο Ιππότης με το χέρι στο στήθος» του Ελ Γκρέκο.

Όπως τόνισε ο Ζουγάθα, «μία ψηφιακή απεικόνιση ουδέποτε θα μπορέσει ν' αντικαταστήσει το απευθείας ανθρώπινο βλέμμα, όμως επιτρέπει σ' αντιστάθμισμα τον εντοπισμό λεπτομερειών, που αλλιώς δε θα μπορούσαμε να διακρίνουμε διά γυμνού οφθαλμού».

Ιδίως στον πίνακα της «Αποκαθήλωσης από τον Σταυρό» του Ρογήρου φαν ντερ Βέιντεν, διακρίνεται με απόλυτο ρεαλισμό ένα «μαργαριταρένιο» δάκρυ στα μάτια του Αγίου Ιωάννη.

Κάθε έργο υπήρξε αντικείμενο εκατοντάδων λήψεων «υψηλής ανάλυσης», με καθεμιά να εστιάζεται σε κάποια ελαχιστότατη λεπτομέρεια του πίνακα.

πηγή:
http://www.naftemporiki.gr/t+z/story.asp?id=1616769

Δεν υπάρχουν σχόλια: