Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2008

Ζακυνθινός ονειροκρίτης


Αν δεις στον ύπνο σου:


* Ότι η βρύση σου έχει συνεχή ροή.

Είσαι από αυτούς που τάσσονται υπέρ του Νέου Χωροταξικού του Τουρισμού και δεν βλέπεις την ώρα να πας να παίξεις γκολφ με Βέλγους τουρίστες στις Μαριές. Κατά πάσα πιθανότητα ανήκεις στην κατηγορία των επενδυτών εκείνων που έχουν καβαντζάρει το νεράκι τους με παράνομη σύνδεση και τώρα διαμαρτύρονται που δεν έχουν αρκετή πίεση.


* Τη νέα γέφυρα του Αγίου Χαραλάμπη.

Θέλεις υποσυνείδητα να συμβάλεις στην γεφύρωση του χάσματος που χωρίζει τις κοινωνίες του Βορρά και του Νότου αλλά να μπορείς παράλληλα να την κάνεις με πρώτη ευκαιρία για Βασιλικό μερία μόλις σφίξουν οι ζέστες και τα σύμφωνα σταθερότητας της Ε.Ε. Είσαι όμως σε δίλημμα, ποια γέφυρα να διαλέξεις. Αυτή τση Νομαρχίας που κοστίζει ένα μάτι, αλλά σου θυμίζει Καλατράβα και σε ανεβάζει κοινωνικά, ή τη γέφυρα του στρατηγού που θα σου έρθει τσάμπα, αλλά θα πρέπει να τη συναρμολογήσεις όπως υποτίθεται ότι έμαθες στο στρατό. Μάλλον σε βλέπω να διαλέγεις την γέφυρα Bailey για οικονομικούς αλλά και συναισθηματικούς λόγους, μια και σου θυμίζει τη γέφυρα του ποταμού Κβάι αλλά και τα έπιπλα του ΙΚΕΑ που σε έχουν κάνει αστέρι στα συναρμολογούμενα.


* Να περνάει από τη γειτονιά σου αυτοκίνητο του Δήμου και να πλένει το δρόμο.

Έχεις λερωμένη τη φωλιά σου, ρε μπαγάσα, αλλά το δρόμο τον θέλεις να λάμπει. Ψήφισες κειόνε κει που σου ’ταξε να σου ασφαλτώσει τη μπασία και τώρα περιμένεις να σου την καθαρίζει κιόλας. Είσαι από κείνους που θέλουν και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο και μέχρι στιγμής, τουλάχιστον στον ύπνο σου, τα έχεις καταφέρει περίφημα…


* Ότι τα χρέη του Δήμου τα πλήρωσαν αυτοί που τα δημιούργησαν.

Με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι, γιατί αν αλλάξεις μπορεί να τη δεις στραβά και να πάθεις κανένα εγκεφαλικό. Βρίσκεσαι σε κρίση και δεν φταίει η παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά οι Κροίσοι της τοπικής σου αυτοδιοίκησης που κάνανε τη μπάζα τους και θα βάλουν όπως πάντα εσένα να πληρώσεις τη νύφη. Άσε που τώρα θα πρέπει να ρίξεις τα μούτρα σου και να ζητήσεις συγγνώμη από τον τοκογλύφο της γειτονιάς σου που κακολογούσες, γιατί ο άλλος, ο νόμιμος, περνάει …κρίση και για να σου δώσει μια πεντάρα θα πρέπει πρώτα να σε περάσει από κρισάρα…


* Το νέο Δημοτικό σφαγείο.

Σημαίνει ότι ήσουνα μοσχάρι στην προηγούμενη ζωή, γεγονός που σου έχει αφήσει ψυχικά τραύματα, μια και οι συνθήκες σφαγής σου δεν ήταν σύμφωνες με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νιώθεις ένα σφάχτη στην πλάτη σου, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να σε ανησυχεί όσο δεν γίνεται ευρύτερα γνωστό πόσο ζώον ήσουνα όταν πήγαινες στη κάλπη σαν πρόβατο (κομματικό) για σφαγή. Σε σώζει επίσης το γεγονός ότι εσύ δεν τρώγεσαι με τίποτα.


* Ότι κάνεις βαρκάδα στο ποτάμι.

Ο Βενετσιάνικος γάμος μας τελείωσε, αλλά εσένα σου έχουν μείνει τα κουστούμια που έχεις χρυσοπληρώσει και θέλεις να τα αξιοποιήσεις. Θα πρέπει να προσέξεις, μη σε παρασύρει το ρεύμα από τα λιόζουμα και βρεθείς σε κανένα πιλοτικό πρόγραμμα αξιοποίησης αποβλήτων και χάσει η Βενετιά βελόνι.


* Το παιδί σου να κολυμπάει στο νέο κολυμβητήριο.

Είσαι φαν των έργων επιστημονικής φαντασίας και ψήφισες Γάσπαρο για τρίτη συνεχή φορά. Το είχες κάνει τάμα στην Παναγία την Παναγούλα ότι θα ψήφιζες έναν από το Κερί σαν το μπόι σου, προκειμένου να διώξεις αυτό τον γυναικολόγο που σε γκάστρωνε μέχρι να σου παραδώσει ένα έργο. Τώρα πηγαίνεις κάθε τόσο που βρέχει στην εκσκαφή, εκεί στη Παναγούλα, και ονειρεύεσαι το βλαστάρι σου να κολυμπάει σαν τα χέλια στον υγροβιότοπο που έχει δημιουργηθεί και προστατεύεται πλέον από τη συνθήκη Ραμσάρ.


* Ότι έχουμε λιμάνι.

Κάθε λιμάνι και καημός, αλλά εσύ έχεις μαραζώσει από τότε που διάβασες στην εφημερίδα ότι έχεις Μαρίνα και δεν το είχες πάρει χαμπάρι. Σύντομα θα βρεθείς με το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει και θα φάτε μπαρμπούνια μαρινάτα στ’ Άη Νικόλα το μπαστούνι, με θέα τον καρίτσαυλο του Πόρτου, βοήθειά σας. Φροντίστε μόνο να περιορίσετε τη συζήτηση στα περί ανέμων, αποφεύγοντας τα περί υδάτων, αν θέλετε να αποφύγετε τυχόν προβλήματα χώνεψης αλλά και στυτικής δυσλειτουργίας.


* Ότι έχουμε λύσει το κυκλοφοριακό.

Να πας να κάνεις τεστ-ντράιβ στην παραλιακή και ένα τεστ κοπώσεως στον καρδιολόγο σου γιατί στους δρόμους της Ζακύνθου ή πας, ή μπάι-πας. Το όνειρο είναι προφητικό, διότι δεν χρειάζεται να είσαι προφήτης για να καταλάβεις ότι αυτά μόνο στα όνειρα γίνονται.


* Τον νέο ποδηλατόδρομο που αποκτήσαμε.

Η ζωή σου έχει γίνει ποδήλατο και σκέφτεσαι πλέον σοβαρά να το αξιοποιήσεις τώρα που δεν υπάρχει μια για βενζίνη. Να πας να γραφτείς στους Οικολόγους Πράσινους, να γίνετε πολλοί και να πιέσετε να σας φτιάξουν δρόμους μόνο για πάρτη σας αν θέλουν να τους στηρίξετε για να σχηματίσουν κυβέρνηση.


* Ότι δεν θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα στολίζοντας σωρούς με σκουπίδια.

Το όνειρο δεν είναι τόσο αισιόδοξο όπως δείχνει. Τα σκουπίδια θα εκλείψουν, όχι επειδή θα έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, αλλά επειδή δεν θα έχουμε λεφτά να ψωνίσουμε ώστε να τα δημιουργήσουμε. Συμβουλή: Μην πετάτε τίποτα. Κρατήστε τα σκουπίδια σας για τα Χριστούγεννα, για να αποκτήσει το νησί μας εορταστική ατμόσφαιρα.


* Ότι ήρθε μεγάλο κρουαζιερόπλοιο και κατάφερε να δέσει.

Είσαι καταστηματάρχης σε κατάσταση νευρο-οικονομικής κρίσης που ονειρεύεται τα καρβέλια που θα φαει όταν θα ξεμπαρκάρουν οι τουρίστες με τα ευρώπουλα. Αυτό όμως που είδες δεμένο στο λιμάνι δεν ήταν κρουαζιερόπλοιο αλλά το Ούγκο Φώσκολο, που φαίνεται ότι έχει στοιχιώσει ακόμη και τα όνειρά σου. Το όνειρο σε προτρέπει, περιμένοντας τους βαρβάρους, να ρίξεις λίγο τις τιμές σου μπας και μπορέσει να ψωνίσει και κανένας ημιαπασχολούμενος, δανειολήπτης συμπολίτης σου…


* Ότι ξέρουμε ακριβώς που και πότε θα γίνει ο επόμενος μεγάλος σεισμός.

Έχεις κολλητό το Γιάννη τον Κοπανά και έχει γίνει ο κώλος σου σεισμογράφος. Όμως με τα μέσα που διαθέτει το νησί θα πρέπει να έχεις μεγάλη κωλοφαρδία για να πετύχεις στην πρόβλεψη. Καλού κακού λοιπόν, άδειασε τα ράφια σου από τα βαριά αντικείμενα και πάψε να προσθέτεις ορόφους στη ταράτσα της αρωγής

Το άρθρο αυτό γράφτηκε για το ζακυνθινό περιοδικό LIBRO

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΔΕΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΟΥ ΟΤΙ ''ΤΡΑΚΑΡΕΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΕΣ ΑΝΑΠΗΡΟΣ '' :

ΑΣΤΑ ΜΕΓΑΛΕ... ΒΓΑΛΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ !! ΕΔΩ ΔΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ !!! ΡΑΜΠΕΣ ? ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ !! ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ? ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΙΑΣΜΕΝΟΙ !!
ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ? ΑΣΤΑ, ΑΠΟΞΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΥ !!
ΕΠΑΘΕ ΖΗΜΙΑ ΤΟ ΝΕΦΡΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ? ΠΑΡΕ ΕΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΚΑΦΑΚΙ ΝΑ ΠΕΤΑΓΕΣΑΙ ΠΑΤΡΑ !!

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ !!!

ΜΑΣΚΑΡΑΣ

Dana_Semitecolo είπε...

Αγαπητέ Χωραΐτη,

Ευχαριστούμε που μας εξηγείς το όνειρο!

Καλές γιορτές και υγεία σε όλα τα επίπεδα!