Τρίτη, 13 Μαΐου 2008

Ρεπορτάζ χωρίς ...αύριο

Θύμα λογοκρισίας το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα
και η Θεματική Βραδιά!


Με επίσημο δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΡΤ σήμερα, Δευτέρα 12-5, ανακοινώνει τη λήξη της συνεργασίας της με την εκπομπή. Αναλυτικά η ΕΡΤ αναφέρει:

«Έπειτα από συνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου και του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, κ. Δημητρίου Γόντικα με τον δημοσιογράφο κ. Στέλιο Κούλογλου, ανακοινώθηκε στον κ. Κούλογλου ότι δεν θα συνεχιστούν στην επόμενη τηλεοπτική σεζόν οι εκπομπές ‘Θεματική Βραδιά’ και ‘Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα’. Η ΕΡΤ ευχαριστεί τον κ. Κούλογλου για τη συνεργασία του.»

Στη συνάντηση ο κ. Παναγόπουλος είπε στον κ. Κούλογλου ότι η συνεργασία με την εκπομπή δε θα συνεχιστεί επειδή απλά... "δεν του αρέσει"...

Το παρασκήνιο της ανακοίνωσης αυτής εξηγεί καλύτερα η επιστολή που προηγήθηκε και εστάλη από τον Στέλιο Κούλογλου προς το γενικό διευθυντή της ΕΡΤ:


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ- ΕΡΤ

Kύριε Γόντικα,

Εδώ και ένα μήνα περίπου μάταια προσπαθώ να εξασφαλίσω μια επιστολή από την ΕΡΤ, ώστε να βγάλω δημοσιογραφική βίζα για την Κίνα. Μόλις χθες με ειδοποιήσατε μέσω του κ. Αναστασόπουλου ότι η διοίκηση δεν θέλει να προβάλω εκπομπή για την Κίνα. Για το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έχουν γίνει ήδη όλες οι προετοιμασίες (εισιτήρια, διαμονή και εταιρεία παραγωγής στο Πεκίνο), έχει συλλεχθεί αρχειακό υλικό καθώς έχουν γίνει ήδη συνεντεύξεις, όπως με την βιογράφο του Μάο. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν «πολιτικοί λόγοι» για την άρνηση σας, θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για παρεξήγηση και σας ζητάω να με διευκολύνετε, γιατί χωρίς δημοσιογραφική βίζα η έρευνα στην Κίνα γίνεται δυσκολότερη.

Εν τω μεταξύ από διάφορες πηγές μέσα στην ΕΡΤ μαθαίνω ότι η εταιρεία δεν θα ανανεώσει την συνεργασία μαζί μου για την ερχόμενη τηλεοπτική χρονιά. Αυτό μου προκαλεί έκπληξη καθώς είναι γενικώς αποδεκτό ότι και οι δύο εκπομπές που παρουσιάζω δεν υστερούν σε ποιότητα των υπόλοιπων του σταθμού. Από οικονομικής πλευράς είναι αποδοτικές λόγω των πολλών διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5% Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά, φέτος) ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1.

Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρότι η διοίκηση μου ζήτησε να την ματαιώσω. Επειδή σε εκπομπές όπως αυτές που παρουσιάζω ο προγραμματισμός (ταξίδια, ντοκιμαντέρ κλπ) ξεκινάει από τον Ιούνιο θα ήθελα να με ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν αν θα συνεχισθεί ή όχι η συνεργασία μας.

9-5-2008

Μετά τιμής,
Στέλιος Κούλογλου.

Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να πληρώνουμε ΕΡΤ;

Αν θέλετε απλώς να διαμαρτυρηθείτε εδώ:
http://www.petitiononline.com/RWF1/

4 σχόλια:

jimmarg είπε...

Η ΕΡΤ, αυτό το νεκροζώντανο μνημείο της κρατικής τηλεοπτικής προπαγάνδας και της αυθαίρετης εκμετάλλευσης της τσέπης του πολίτη, έδειξε για μια ακόμη φορά το πραγματικό της πρόσωπο, ¨κόβωντας¨ μια απο τις ελάχιστες αξιοπρεπείς εκπομπές της, επειδή δεν δέχτηκε να συμμορφωθεί με το παράλογο καθεστώς λογοκρισίας της. Εκπλαγήκατε;

Bixlas είπε...

Άνοιξε ο δρόμος για την Στεφανίδου...Μια εκπομπή είχε αξιόλογη η ΕΡΤ...

Dana_Semitecolo είπε...

Επί Χούντας, υπήρχε το γραφείο του στρατού που έβγαζε τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ. Σήμερα τη δουλειά την κάνει η ΕΡΤ. Τόσο απλά! Και πολύ που τον κρατήσανε τον Κούλογλου!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Κρίμα, κρίμα. Οι δημόσιοι οργανισμοί είναι, φαίνεται, καταδικασμένοι να μην ξεπερνάνε ποτέ τις παιδικές ασθένειες..
( Και κάπου κάπου έχεις την ψευδαίσθηση πως περνώντας ο καιρός κάποια πράγματα μένουν πίσω...)
Χαιρετισμούς, χωραΐτη.