Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2007

"Βενετσιάνικη" γκάφα

« Ο Βενετσιάνικος γάμος
στηρίζεται σε μια φιλοσοφία
που θα σας αναπτύξουμε εν καιρώ»
Σταματία Μιλάνου


Τυχαίνει να γνωρίζω προσωπικά κάποιους καθηγητές από το μουσικό γυμνάσιο Σπάρτης, που ήρθαν μαζί με περίπου 40 μαθητές στη Ζάκυνθο αυτές τις μέρες, καλεσμένοι του κυρίου Μιλάνου (ζωγράφος και εμπνευστής του βενετσιάνικου γάμου) για να μετάσχουν και αυτοί με χαρά σ΄ αυτό το πολυσυζητημένο όσο και αμφιλεγόμενο δρώμενο, δίνοντας το ρυθμό στη «γαμήλια πομπή» με τις σάλπιγγες και τα τύμπανα τους.
Όλα καλά, αν και κατά τη διαδρομή, τους έγιναν κάποιες παρατηρήσεις του στυλ: «Δεν ξέρετε που βρισκόσαστε » «Εδώ δεν είναι πανηγύρι» και άλλα τέτοια που δείχνουν την αυστηρότητα και τη σοβαροφάνεια με την οποία αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές έναν τέτοιο θεσμό που τον θέλουν παρόλα αυτά να εντάσσεται στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου.
Το χειρότερο όμως ήρθε στο τέλος όταν τα παιδιά αυτά που είχαν έρθει από την άλλη άκρη της πελοπονήσσου, μάταια περίμεναν να ακούσουν να αναφέρεται το όνομα του σχολείου τους ανάμεσα σ' αυτά των διαφόρων ιδιωτικών σχολών και φορέων που δέχθηκαν τις ευχαριστίες των διοργανωτών. Μάλιστα φανερά ενοχλημένοι οι μαθητές πήγαν και απέθεσαν την ταμπέλα που έγραφε μουσικό σχολείο Σπάρτης κάτω από το βάθρο κι έφυγαν.
Τη γενική παγωμάρα ακολούθησε ένας σοβαρός προβληματισμός για το γεγονός, μια και κανένας από την αποστολή δεν μπορούσε να πιστέψει ότι επρόκειτο απλώς για παράλειψη. Πολλές υποθέσεις έγιναν, πολλά επιχειρήματα ακούστηκαν, τίποτα όμως δεν μπόρεσε να απαλύνει αυτή την πικρή γεύση που έμεινε στο στόμα όλων, απ΄ αυτή την απαράδεκτη και άκρως προσβλητική συμπεριφορά που έδειξαν οι οικοδεσπότες που κατά τα άλλα φιλοδοξούν, όπως λένε ,να προσελκύουν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον όλο και περισσοτέρων ξένων επισκεπτών. Ίσως θα έπρεπε κάποιος να τους υπενθυμίσει ότι : « Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους» όπως λέει και ο σοφός λαός, ο ελληνικός φυσικά και όχι ο βενετσιάνικος…

Δεν υπάρχουν σχόλια: